Golden Goldcoast


Vad ska man saga.. Allt ar guld i Australien.

ganget Sydney
Bildtext: Le crew

Manly beach
Bildtext: We been surfin'

Efter en omkring tio timmar lang bussresa fran Manly Beach och Sydney sa lamnade vi staten New South Wales och brande in i Queensland. Byron bay blev det forsta stoppet som vi valde att gora i var Goldcoast-exploration tour. Vi hittade det billigaste hostelet i stan som inte var sarskilt billig anda; $30 per natt ar val vad man far hyra parlamentshuset i Thailand for.

operahuset
Bildtext: Sydney by night. "Operahuset" till hoger for er yngre lasare.

Efter forsta dagen sa konstaterade vi att det inte var en overdrift att Byron Bay ar ett av de hetare surfstallena att hanga i. Den andlosa stranden (gigaaantisk) sveptes in av vagar som egentligen inte motsvarade var niva av surfingkarriar.
Men visst hyrde vi brada och visst var vi ute bland de dar vagorna dagarna i anda.
Det roliga med surfing ar att du som nyborjare spenderar 12 minuters envist stretande for att om du har tur fa sju sekunders akgladje. Men nar du val star dar pa bradan med vagen som skjuter pa med mer fart an vad du egentligen behover, sa visst ar det vart det. Man vander pa bradan och sliter sig ut igen genom vagorna.

BBQ byron
Bildtext: BBQ pa kvallen, visst ar jag trott.

bench hostelpool
Bildtext: Hostel-living lol

Sa det var ratt mycket surfingen som fick dagarna att lida mot sitt slut. Detta med undantag for den dagen jag och Fredde stack upp kring fem-snaret och hittade var vag genom skogen upp till piren ganska manga kilometer bort.
Piren ligger uppe pa ett berg som hanger ut over havet och utgor Australiensiska Mainland:ets ostligaste punkt.
Det visade sig vara ganska sa maktigt, sa jag forsokte fota sa bast jag kunde for att fanga stamningen.

pir 1
Bildtext: Antligen framme vid piren.

peer2
Bildtext: Solen pa vag upp.

peer fyra
Bildtext: Oui

peer3
Bildtext: Overvakar en surfare som blir uppaten av en haj.

peer 5
Bildtext: Paminner om Skottland lite?

strand surfers
Bildtext: The Beach where we surf. Flesta surfbilderna finns pa Fredriks kamera, ska snatta dem ASAP.


Efter grymt mycket kul i Byron Bay sa stack vi efter en vecka pa hostelet upp till var nasta stopp: Surfers' Paradise. Val dar tog vi oss till Broadbeach och plockade upp nycklarna till var lagenhet som vi hyrt i forvag. Lite spannande att se vad man kommer fa for upplevelse nar man kliver in.

Surfers Paradise Sign
Bildtext: Oh yes.

Till min stora forskrackelse sa ser jag att hemligheten kring Groundeds foda har lackt ut i Australien. Ni som alltid undrat vad vi ater for att vinna SM sa har ni svaret har.

grounded food
Bildtext: En av Romeos okanda pizzor tillsammans med ett kallt glas Paul's mjolk, Airflare nutrition. We know it.

bench surfers p
Bildtext: Downtown Surfers'..

Det brot ut en spontan carnival ocksa hos oss nar vi fatt se vad vi hyrt. Lagenheten ar off the hook. Stor, ren och i perfekt lage inte mer an 3 minuters gangvag fran stranden. Inget mer koande for att fa diska besticken medan man vantar pa att nagon spis ska bli ledig i ar. Just nu sa ar det fyra killar utover mig sjalv; Fredde och Kip tillsammans med tva snubbar fran Karlstad som vi lart kanna; Fred2 och Richard. Tillsammans sa blir hyran $13 per skalle per natt, sa vi tjanar med andra ord in en summa att bo sa har soft.

lagenheten 1
Bildtext: Var pool fran balkongen. SWEET

beach surfers
Bildtext: Surfers' Paradise..

ipod beach
Bildtext: House in the sun

karlstad beach
Bildtext: Karlstad dudes Fredrik & Richard

beach surfers 2
Bildtext: On the beach. Australia - 07!

Sa nu ar det i poolen och pa balkongen har i Surfers' Paradise som vi kommer att hanga antingen 1-3 veckor till av var resa. Det har helt sjukt bra bara.

Stay tuned. Kommentera! You guys are the best ;)




Eftersom vi bor lite langre pa varje stalle nu

Heading down under

"Kara dagbok.."

Har varit utan Internet ett bra tag nu sa det har inte blivit fullt lika manga uppdateringar! Ska forsoka skriva ett inlagg som tar vid dar forra slutade:

Efter Perhentian kom vi tillbaka till Kuala Lumpur, fick tag pa en ny biljett och styrde kosan mot Tioman Island i soder, 15 timmars bussresa summerat fran Perhentian.

Efter annu en intressant battur (ett par rejalt sjosjuka, Robin var lugn som en filbunke!) sa kom vi fram till Tioman Island. Vi kollade in i princip varje resort som omradet hade att erbjuda och kom sa slutligen overrens om ett stalle lite langre in mot djungeln, en bit fran stranden. 35 RM per natt och vi planerade att stanna kvar ett tag och ta det lugnt, precis som vi gjort pa Perhentian.

restaurang tioman
Bildtext: Monsunregnet pa havet,  fran var restaurang

storm tioman
Bildtext: Ratt stormigt pa vag till Tioman Island

Monsunperioden pagar i regel fram till slutet av februari och mars brukar raknas som sommartid, men vadret pastod annat. Regnet oste ner och vi spenderade kvallarna inne i bungalown med stereo pa hogsta volym och elracket i hogsta hugg. (Elektrisk insektsdodare i form av ett tennisrack som man laddar upp och gar loss med, nytta och noje kombinerat till ett pris av 40 kr! ) Kvallens hojdpunkt var nar vi oppnade dorren och massmordade insekter som svarmade under lampan pa var veranda, latt 120 + kills per minute (kpm), fick tyvarr inte med pa film. :(

boende tioman
Bildtext: Tioman resort

djungel tioman
Bildtext: Djungeln ovanfor var bungalow

Morgonen darefter vaknade jag tidigt och stapplade ut till vart utomhusbadrum och blev overraskad av en apa som levde rovarlivet pa grasmattan framfor var bungalow. Jag sprang tillbaks in och hamtade min kamera och nar jag kom ut fick jag syn pa ytterligare en apa. Sen en till. Snart sa var det en flock pa 12-15 apor som valte sopkorgar, frossade ur var grannes chipspase och klattade pa tvattlinor. De verkade inte bry sig om att jag fotade dem och stod inte langre an 2 m ifran mig och kliade varandra pa rumpan.

apor tioman 2
Bildtext: Nojd apa efter chipsfrossa

apor tioman 1
Bildtext: Typ 1/4 - del av ganget

Utover aporna, de monsterliknande varanerna i floden och fladdermossen i palmerna sa fanns det inte sa mycket spannande med Tioman Island for var del. Aven om det regnade och detta sjalvklart hade en inverkan pa upplevelsen sa ar man helt klart svarflortad efter det att man precis har spenderat en vecka pa Puala Perhentian.

bench tioman
Bildtext: Bench

bench tioman 2
Bildtext: Ratt sa lugnt som ni ser

Efter tva natter sa tog vi farjan tillbaka till hamnstaden Mersing och hoppade pa varsin bus den har gangen. Robin med sin begransade reskassa ville garna spendera sina sista semesterdagar i solen pa Puala Perhentian for lite extra relaxation. Jag sjalv kande mig pa tok for rastlos for att sitta pa en strand i en vecka till, samtidigt som jag inte kande for att aka och spendera ytterligare en vecka i Kuala Lumpur. Sa efter ett hastigt farval sa hoppade Robin pa bussen till KL medan jag sjalv bestamde mig for att aterbesoka Singapore for lite breaktraning med vara polare dar nere.

Monsunregnet foljde mig dock till Singapore och jag fick uppleva en regnskur som hette duga nar jag med min resvaska vandrade runt i Singapore i jakt pa boende. Det ena stallet efter det andra var fullbokat sa jag fick slutligen ta in med en annan resenar i dormroom och betala for samtliga sex sangar i rummet (?).

Traningen gick bra och jag traffade alla gamla polare plus ett stort antal nya dansare. Jag fotade traningen och fick med hela ganget och jag sjalv pa en laguppstallningsbild (25 + dansare) men minneskortet krashade strax darefter och jag blev sa klart av med alla bilder fran resan och vistelsen i Singapore. Turligt nog hade jag precis overfort hundratals bilder (2 GB) till Ipoden sa jag slapp att bli av med de mer vardefulla bilder som jag samlat pa mig.

Vadret och de hoga priserna tvingade mig tillbaka till Malaysia efter bara en dag. Tillbaka i gamla valbekanta Kuala Lumpur vid 6 tiden (3:e mars) sa passar jag pa att ringa vara room-mates fran Puala Perhentian, Naila och Jung.

De erbjuder mig att stanna i Nailas extrarum i lagenheten och jag tar mig med buss och tag ut till fororten Cyberia via Cyberjaya.

De sista fyra dagarna i Kuala Lumpur spenderade jag med de bada (plus en stor skara kompisar) och de skulle inte skulle kunnat ha tagit hand om mig battre an vad de gjorde!

Tillsammans med Calvin, Izzy och manga andra sa spelade vi golf och poker. Vi hann med att laga mat, shoppa, en grym utgang pa Zouk med Jungs brorsa Tyler, ett besok till grymt coola Limkokwing university dar de alla studerar (satt med pa en International Business klass haha) och grymt mycket annat.

Summerat sa blev dessa fyra dagar utan tvekan en av de basta upplevelserna hittills pa min resa (och med gratis mat, husrum och hyrbil ocksa den klart billigaste).

Jag vacktes klockan tre pa morgonen den sjunde mars med att Naila& Jung hade fixat en hyrbil sa att de kunde skjutsa mig till KLIA (Kuala Lumpur International Airport) i tid till mitt flyg som gick 06.00.

Jag kommer fram lite val sent och kanner mig lite stressad men sedan flyter allt pa som pa rals. Nar jag kommer in pa terminalen med min vaska sa ropas det "Mr. Adam?" fran Austria Air- counter:n. Visst ar det mitt flyg och den grymt trevliga personalen forklarar att jag ar den sista att checka in. De tar min vaska och allt ar klart pa 30 sekunder och jag kan utan vidare ta taget till ratt gate och vanta in flyget.

bench KLIA
Bildtext: Bench @ KLIA!

Atta timmar senare landar jag i Sydney, Australien, och turen fortsatter aven har. Den trevliga personalen fragar inte en massa fragar (annat an i Japan dvs.) utan stamplar bara passet och halsar mig valkommen.

Min ryggsack ar den bland de forsta att dunsa ner pa rullbandet och jag kommer ivag pa nolltid. Gor ett uttag och far tag pa lite Australiensksa $, hittar ratt shuttle bus och tar mig ner till hamnen i downtown Sydney. Farjan till Manly Beach gick om mindre an tva minuter och jag blir den sista att (springandes) hinna ta mig ombord.

Omkring 20 minuter senare kommer jag fram till halvon dar Manly Beach ligger och jag hittar fram till Boardriders Hostel som jag kommit overrens om med Fredde och ganget for snart ett halvar sedan i Sverige. Jag kanner mig lite stressad eftersom jag inte har haft kontakt med nagra av killarna pa ett bra tag och faktumet att de faktist skulle kunna vara pa ett helt annat stalle vid det har laget..


Men visst, sa fort jag svanger in pa gatan sa krockar jag ju sjalvklart in i Fredde och Kip som ar pa vag till stranden for att lira lite fotboll. Det har ar fjarde eller femte gangen jag springer in i dem har grabbarna i Asien och det kanns bara som vi har haft for mycket tur for att det ska vara sant. Jag kniper sista sangen i deras 4 bed dorm och vi spenderar resten av kvallen med att beratta historier fran vara respektive resor.

Klockan 05.00 gar alarmet dagen darpa och jag stapplar tillsammans med Fredde upp och ater lite mackor till frukost. Darefter snor jag at mig Kips brada och vi vandrar ner till stranden medan det annu ar morkt for att testa pa att surfa vid soluppgang i Sydney. Vattnet var varmare an vantat pa morgonen nar jag tog mina forsta vagor nagonsin pa surfbradan (stod pa andra forsoket! ). GRYMT kul upplevelse, det blir det har vi agnar oss at i tva mander framover eftersom allt annat i Australien ar grymt dyrt i jamforelse!

brador
Bildtext: Sydney sunrise

Nu hade jag egentligen ett gang fler bilder som jag ville fa upp, men det funkar helt enkelt inte, har forsokt pa tre olika internetuppkopplingar och datorer. Sa ni far halla till godo.

Imorgon sticker vi fran Manly Beach i Sydney och tar en 13 h lang bussresa upp langsmed ostkusten till Byron Bay! Det sags vara en av de grymmaste surfhaken pa hela ostkusten, vi far se hur det levererar.. Efter en vecka i Byron drar vi upp till var lagenhet som vi hyrt i Surfers' Paradise, ocksa dar for surfing. Efter Surfers' Paradise lutar det at ett stalle som heter Coolangatta i ytterligare en vecka. Och darefter har vi planer pa att sticka ut pa ett aventyrspaket som involverar fyrhjulsdrivna jeepar pa varldskanda Frasier Island och tre dagars segling till Whitsunday. Sa det ar planerna an sa lange, stay tuned ;)

Skit kul for mig att lasa kommentarer fran Er som laser! Fortsatt kommentera ni som gor det, och ni som inte gor det far step up your game a little! Kul att fa lite feedback!

And now in English for you international readers out there, just like I promised

The last couple of days in Kuala Lumpur gave me some of the best experiences so far (again, BIG thanks to Naila and Jung, owe you guys big time. You better show up in Sweden sometime soon, goes for you too Jung. BRING IT!)

When I arrived at the airport everything went really smooth, the girls behind the counter knew who I was even before I presented myself, and before I knew it I was standing at the gate waiting to board the plane. Flight was good, slept most of the way. Had Tootsie Rolls and Jolly Ranchers to keep me company!
Arrived in Sydney around 5 pm local time and found my way to Manly beach where I'm staying at the moment. Bumped into my buddies from back home right away, the guys whom I'll be travelling with for the next 3 months or so (as Robin and Kim head back home). Had my first surfing experience this morning, turns out I'm a natural haha joke. Weather is a LOT colder than what I've been having the last 2 months, drops down to about 20 C in late evenings which I don't have the right clothes for. Too bad I never got around to buying any jeans and sweaters in KL! Sydney's cool, just like I thought. People are relaxed and just as friendly as you would expect from Australians.

So. Until next time. Drop me a comment, good to get some feed-back!

beeench
Bildtext: SURF! Time time for some, time for some ac-ac-action! (ni som vet ni vet)